Gå til hovedinnhold

Oh, when will they ever learn?

I skoleferiene jobbet jeg på karbidfabrikken i Sarpsborg. Der var det en opprinnelig svensk arbeidsformann som hette Karl Andersen. Når noen gjorde en feil, sa han: "Man lær utav det".

At man lærer av sine feil, har jeg trodd på siden da. Helt til jeg så det norske herrelandslaget i fotball. Det gjør stadig grove feil. Men lærer ingen ting av dem.

I går mistet de f.eks. helt unødig seieren fordi de lot motstanderne stå udekket i den norske forsvarssonen. Med all verdens tid til rådighet, og helt umarkert, fikk rumenerne score det avgjørende målet. De norske spillerne stod passive - og nærmest apatiske - og betraktet det hele. Man skulle nesten tro at de aspirerte til fredsprisen.

Trolig mente noen av dem at målscoreren, Claudiu Keser, var offside da han scoret det andre målet. Det var han kanskje også, men det unnskylder ikke den norske passiviteten. Når dommeren ikke har blåst, er kampen i gang. Det burde spillere på landslagsnivå vite.

Det er forøvrig ikke første gang Norge pådrar seg unødvendige - ja, egentlig uforklarlige - baklengsmål når de leder. Avslutter de kampene mentalt før sluttsignalet har gått? Blir de høye på pæra når de scorer? Lar de oppmerksomheten gå i hvilemodus?

I går burde Norge vunnet minst 4 - 0. Ukonsentrerte angripere ødelegger imidlertid 100-prosent-sjanser med å skyte rett på keeper eller skyhøyt over mål. Selnes og King skaper sjanser, men får så å si aldri ballen i mål. De legger kroppen bakover og skyter over.

Jeg beklager å måtte si det, men King er oppskrytt. Han jobber bra ute på banen, men får lite og ingen ting til foran mål. Skjønt, en ting skal han ha. Han spilte fram Martin Ødegård slik at han kunne score sitt første landslagsmål i karrieren. Og egentlig hadde Martin en aksje i den scoringen Tarik Elionussi løp inn også.

La oss si det rett ut: Martin Ødegård var banens beste spiller - i forsvar, på midtbanen og i angrep. Han var over alt. Og for en ballkontroll! Og for et overblikk! Martin er uten sammenlikning Norges mest uegoistiske spiller. Det blir nesten for mye av det gode når han leverer lissepasninger til medspillere som roter bort ballen i scoringsposisjoner. Kanskje skulle han i flere tilfeller gå lenger selv og skyte på mål.

Lagerbäck deler ikke min begeistring for Martin. Jeg hadde tro på Lagerbäck, men begynner å tvile.
Hittil har han ikke fått skikk på det norske landslaget. Det laget han mønstret i går, har ikke noe i EM å gjøre. Og banens suverent beste spiller har han bare kritiske bemerkninger til. Han har ventet for lenge med å bruke Martin Ødegaard. Er han til overmål kritisk mot Martin for å ivareta sin egen prestisje og rettferdiggjøre at han ikke har gitt Martin fast plass for lenge siden?

Jeg tipper at Lagerbäck ikke klarer å få oss til EM! Han er ingen trollmann. Og trollmann må man være for å få skikk på det norske herrelandslaget i fotball anno 2019. For spillerne har åpenbart ikke evnen til å lære av sine feil. Og det har øyensynlig ikke Lagerbäck heller.  Dessverre.

Kay Olav Winther d.e.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Ulv

I mange år hadde vi ikke ulv i Norge. Tilsynelatende var det ingen som savnet den. Folk gikk trygt på tur i skogen, og sauebøndene slapp smalen på beite. Gaupe og bjørn tok noen sauer, men stort sett fikk saueflokkene gå i fred Så kom det igjen ulv i norske skoger - og landbruksområder. Når et land får ulv etter å ha vært uten ulv noen tiår, er det to sannsynlige forklaringer: Ulv er satt ut. Eller den er innvandret. Den ulven vi har i dag, er ikke norsk. Det er like fremmed i norsk natur som villsvin og mårhunder og andre dyr som krysser landegrensene og inntar nye habitater. Myndighetene har erklært mårhund og villsvin som fremmede arter og uønsket i Norge. Hvorfor vil vi ha ulv? Enkelte villdyr-entusiaster mener at ulven hører hjemme i Norge fordi vi tidligere har hatt viltlevende ulvestammer i vårt land. Ulven som art hører altså hjemme i vår natur, hevder de. Av den grunn bør vi nå akseptere etterkommere etter importert ulv for å gjenopprette en ny norsk ulvestamme. Ogs

Putin - mannen fra fortiden

Enkelte observatører mener at Vladimir Putin i løpet av årene som russisk president har utviklet en personlighetsforstyrrelse. Mye tyder på at det er riktig. Men Putin har aldri vært en person med en stabil psyke og et demokratisk sinnelag. Allerede da han tiltrådte Russlands høyeste embete for første gang, var det klart at han var en person med ubgrensede personlige ambisjoner og overdreven tro på egen fortreffelighet. For alle som ville se, var det åpenbart at den tidligere KGB-agenten ikke ville sky noen midler for å beholde makten selv om hans funksjonsperioder løp ut, og at Russland under hans styre ville kunne bli en fare for såvel tidligere bundsforvandter som naboer. Ikke vanskelig å forutsi I januar 2008 skrev jeg innlegget "Putins Russland - en uberegnelig nabo" på min daværende blogg. I blogginnlegget pekte jeg på at Sovjetunionen likte å rasle med sablene, men holdt seg i ro. Russland under Vladimir Vladimirovitsj Putin derimot "gir ikke ved dørene. Etter en

Korrupte politikere - eller?

Den ene stortingsrepresentanten etter den andre må erkjenne at de har misbrukt ordningen med statlige pendlerleiligheter. De har bedt om - og mottatt - leiligheter og skattefordeler de ikke skulle ha hatt. Noen har til og med brukt fantasi og stor oppfinnsomhet for å få det til å se ut som om de trengte et sted å bo selv om de eide både hus og hjem i overkommelig nærhet av Stortinget. Provoserer At den "jevne mann og kvinne" blir forarget over slike forhold, er ikke til å bli forundret over. At personer som urettmessig er dømt for svindel med NAV-ytelser, blir ekstra opprørt, er også lett å forstå. De ser det som bevis på at det fortsatt er forskjell på kong Salomo og Jørgen Hattemaker. Politikerforakt At pendlerboligsakene har bidratt til politikerforakt og mistillit til det representative politiske systemet er utvilsomt.  På enkelte - riktignok mindre seriøse! - nettsteder florerer kritikken, beskyldningene  og hatytringene. Stortingsrepresentanter blir en bloc beskyldt for