Gå til hovedinnhold

Er demagogi løsningen på Frps problemer?

Fremskrittspartiet har valgt ny leder. Sylvi Listhaug overtar roret etter Siv Jensen som med sitt regjeringsprosjekt minimerte partiet. For seint oppdaget hun - eller ville hun innse - at partiets velgere ikke ønsket politisk innflytelse, men armslag til å mene sterkt og fritt og høylydt om alt mellom himmel og jord.

Velgerne forsvant, og Siv Jensen - som fikk Fremskrittspartiet inn i Erna Solbergs regjering - trakk skyndsomt partiet ut for å markere seg som opposisjonspolitiker.

Men velgerne er ikke dumme - i alle fall ikke alle sammen. De kjente lusa på gangen og flyktet i flokk til andre partier. Ikke så rent få valgte Senterpartiet, mens de mer rabiate og uforsonlige søkte til alternativer lenger ute på høyresiden. Skal vi tro kommentarfeltene på nettstedene Resett og Document.no, finner overraskende mange av flyktningene fra Fremskrittspartiet seg til rette i "sørlandspartiet" Demokratene som ble grunnlagt av den tidligere Fremskrittsparti-koryfeen Vidar Kleppe, og som nå ledes av Makvan Kasheikal.

Nå skal Sylvi Listhaug stanse velgerflukten og rydde opp i ruinhaugen etter Siv Jensen. En Jensen som med en liten omskrivning kan si som Falk i Ibsens "kjærlighetens komedie: «Kan hende jeg seilte min skute på grunn; men så var det dog deilig å fare!» 

Om Listhaug er den rette til å bringe Frp-skuta på kjøl igjen, skal bli interessant å se. På de høyrevridde nettstedene får hun like mye pepper som Siv Jensen. De blir kalt både det ene og det andre, til og med globalister og det er noe av det værste man kan være i de kretser.

Kanskje vil Sylvi Listhaugs åpenbare demagogi hente noen av de tapte fårene tilbake til folden. Men vil flertallet bite på det agnet hun legger ut? I værste Carl i Hagen-ånd forsøker hun å skremme ved å kalle sine poltiske motstandere for sosialistene. Men verken Arbeiderpartiet, Senterpartiet eller MDG er sosialister. Enten vet Listhaug dette og taler mot bedre vitende. Det kalles løgn. Eller hun vet det ikke, og da er hun ikke verken kvalifisert eller skikket til å være politisk leder.

Når Listhaug har talt, vet man ikke så mye om hva Fremskrittspartiet vil. Men man vet desto mer om hvilke motiver og politiske tanker og arbeidsmål hun tillegger andre. Hun overdriver, og hun vrir og vrenger og mistolker andres meninger.

Politiske kommentatorer mener at hun gjør det for å egge til debatt og skape oppmerksomhet om Fremskrittspartiet. Der kan det hende at hun forregner seg. Kanskje velgerne ønsker noe mer en aggresjon og svada og svartmaling av andre partier og politikere. Kanskje de ønsker partier og politikere som har en solidarisk tilnærming til de utfordringene som vårt land - og verden forøvrig - står over for? Politikere som ikke forsøker å diskreditere hverandre, men vil samarbeide om fellesskapsløsninger til beste for alle?

Det var ingen Sylvi-effekt å spore etter at Listhaug ble lansert som lederkandidat. Kanskje gjør partiet hennes nå et lite hopp for så igjen å lande på knærne når hverdagen kommer. Sannsynligheten taler for det.

Siv Jensen trakk samarbeidspartiet Frp ut av regjeringen. Nå skal Sylvi Listhaug lede demonstrasjonspartiet Frp. Et parti som ikke vil få noen med seg, og dermed ingen innflytelse i Stortinget. Den som stemmer på demonstrasjonspartiet Frp, bruker sin stemme til å styrke et parti som roper i ørkenen, men som står alene og isolert og som ingen hører på.

Vil ikke en aggressiv person som Sylvi Listhaug bare forsterke denne tendensen og gjøre vondt verre?

Det skal bli spennende å se. Det er snart valg.

Kay Olav Winther d.e.

 Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Ulv

I mange år hadde vi ikke ulv i Norge. Tilsynelatende var det ingen som savnet den. Folk gikk trygt på tur i skogen, og sauebøndene slapp smalen på beite. Gaupe og bjørn tok noen sauer, men stort sett fikk saueflokkene gå i fred Så kom det igjen ulv i norske skoger - og landbruksområder. Når et land får ulv etter å ha vært uten ulv noen tiår, er det to sannsynlige forklaringer: Ulv er satt ut. Eller den er innvandret. Den ulven vi har i dag, er ikke norsk. Det er like fremmed i norsk natur som villsvin og mårhunder og andre dyr som krysser landegrensene og inntar nye habitater. Myndighetene har erklært mårhund og villsvin som fremmede arter og uønsket i Norge. Hvorfor vil vi ha ulv? Enkelte villdyr-entusiaster mener at ulven hører hjemme i Norge fordi vi tidligere har hatt viltlevende ulvestammer i vårt land. Ulven som art hører altså hjemme i vår natur, hevder de. Av den grunn bør vi nå akseptere etterkommere etter importert ulv for å gjenopprette en ny norsk ulvestamme. Ogs

22. juli

I dag er det 10 år siden bomben gikk av i regjeringskvartatelet og 69 unge mennesker ble skutt og drept og hundretalls flere ble skadd og traumatisert på Utøya.   Udåden ble forøvet av en feig, stormannsgal person med et labilt sinnelag og forkvaklede ideer om at partiet, institusjonen og personene han forsøkte å tilintetgjøre, hadde gjort seg skyldig i landsvik og satt det norske folk og norsk kultur i fare ved å gi muslimer adgang til landet.   Han så på seg selv som en kriger og redningsmann. Han ville "befri oss" og redde oss fra undergangen. Derfor måtte unge mennesker med "foræderske" meninger dø.    Det er sagt at terroristen handlet av ondskap. Men han handlet ikke for å gjøre ondt. Han ville redde oss fra vår egen svakhet og vårt eget svik. Han påtok seg rollen som redningsmann og Mesias fordi vi selv, etter hans mening, var forblindet og tilskyndet en utvikling som ville bringe Norge i fortapelsen.   Han hadde ikke lenger noen tro på at folket og de demokr

Sommerhytta: Utnyttelse av troskyldige deltakere

Når man skal arrangere konkurranser, må man ha klare, omforente kriterier for hva som er rett og galt, hva som er bra og dårlig.   Man kan ikke vurdere prestasjoner med egen magefølelse og smak som målestokk og fasit.    Fjernsynet har tidligere vist konkurranser i hagedyrking - åpenbart helt uten kriterier for hva som er godt og dårlig, riktig og galt arbeid. Subjektiv vurdering har avgjort hvem som har gått seirende ut av konkurransen. Med andre dommere ville resultatet høyst sannsynlig blitt et annet.   Sommerhytta er et populært underholdningsprogram på TV2 Det har gått over flere sesonger. Nye par har år om annet gitt seg i kast med å fullføre innredningen av nybygde sommerhytter i håp om å gå seirende ut av konkurransen. For premien er formidabel: En hytte i fleremillionersklassen.   Jeg har sett på alle foregående sesonger, men har likt stadig dårligere det jeg ser. Optimistiske personer som som ser seg som framtidige eiere av hytta de jobber med, legger seg i selen, og sliter o